Nieriä on jo pitkään ollut lempikalojani, ja kun sellaisia nyt oli uinut marketin tiskiin, oli sieltä pakko yksi napata. Nieriähän on lohikala ja herkullinen kuin mikä, lisäksi siitä mukava valmistettava, että niitä mokomia suomuja ei tarvitse nyppiä kulmakarvoista ja sukanpohjista, kun niitä ei ole!

871888.jpg

Valmistin nieriän kuten melkein aina kaikki kokonaiset kalat valmistan. Kalan sisään tungin

3 poikittain leikattua viipaletta sitruunaa (kuoren keltaisen osan poistin)
muutaman pienen valkosipulinkynnen pilkottuna
mustaapippuria
maldon-suolaa
voita

päälle ripottelin lisää maldon-suolaa ja pippuria, sillä suolaton kala on mielestäni kuin...noh, suolaton kala! Sitten paketti tiukasti folioon ja uuniin, 200 C ja 20-25 minuuttia. Tällä välin valmistin muusin perunoista, ihan kohta jo nahistuvasta kukkakaalista ja omenasta, maustoin tillillä, parmesanraasteella ja suolalla. Lisäkkeeksi ihan pakastepapuja keitettyinä ja oliiviöljyllä maustettuina. Ja voi että oli hyvää! Kalan nesteet, sitruunan mehu (toisinaan käytän limettiä), suola, voi ja pippuri yhdistyvät aivan käsittämättömän herkulliseksi liemeksi, josta tuli melkein tappelua. Sitä paitsi näin foliossa kalan kypsentämisajasta ei niin ole huolta, sillä se ei pääse kuivumaan vaikka olisi vähän pitempäänkin, folio pitää mehevänä. Tämän opin joskus vuosia sitten Oliverin Jampalta, hän taisi käyttää silloin lisäksi fenkolia ja tuoreyrttejä, nekin on kokeiltu ja hyvää tulee!

871889.jpg

Sitten tarjoiltiin tuoretta leipää, jonka ohjeen pohjana oli Polkkapossun Aurinkoleipä, mutta koska meiltä ei löytynyt puoliakaan aineista (mikä yllätys), jätin pois ruisjauhon ja vehnäjauhonkin korvasin itse asiassa kolmen viljan sämpyläjauholla. Auringonkukansiementen sijaan käytin ainakin Citymarketista löytyvää sekoitusta, jossa on auringonkukan, soijan, pinjan ja kurpitsan siemeniä. Hyvää ja rapeaa leipää tuli!

871884.jpg