Näin pimeällä alkoi tehdä mieli ihania kesäisiä vastalingottuja mehuja, joten kaupasta tarttui mukaan hedelmiä, lisäksi tyhjensin nahistumisuhan alla olleita omppuja ison kasan kaapista mehua varten. Mehu sisälsi pari appelsiinia, monta vihreää omenaa, kolme pientä luumua ja kaksi isoa porkkanaa. Tykkään todella tehdä mehuja, mutta toisaalta harmittaa hyvän hedelmäkuidun, siis suurimman osan hedelmästä, meno täysin hukkaan. Aina olen miettinyt, että tekisin mössöstä jotain, ja joskus olen muistaakseni johonkin piirakkataikinaan omenatöhnää heittänytkin, mutta yleensä kuitenkaan en. Nyt sitten halusin leipoa roippeista leipää.
Sopiva resepti löytyikin Pakkopullan monipuolisista leivontaohjeista, pähkinäinen soodaleipä sopi tähän käyttötarkoitukseen loistavasti. No, eihän meillä taas mitään pähkinärouhetta löytynyt, mutta leivästä tuli herkullista kaikesta huolimatta.
Tässä siis Pakkopullan (alun perin Valittujen Palojen) ohjeesta meille muotoutunut taikina:
n. 200 g mehulingosta löytynyttä porkkana-omena-luumu-appelsiinimöhnää
7,5 dl hiivaleipäjauhoja
2 tl soodaa
1 tl suolaa
1 dl leseitä
n. 1 dl hedelmämysliä, kun eihän meillä mitään hasselpähkinärouhetta ollut ja jotain halusin laittaa:-) Tämä oli hyvä veto!
1 rkl ruskeaa sokeria
1 valkosipulinkynsi (no joo, tämän olisin tässä käytössä voinut jättää poiskin, vaikka se alkuperäiseen sopiikin varmaan todella mainiosti, kun käytetään porkkana- tai kesäkurpitsaraastetta. Laitoin kumminkin ja ei se häirinnyt, tuntuu näin jälkikäteen vain jotenkin ylimääräiseltä ja yhteensopimattomalta)
4 dl maustamatonta jugurttia
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää Möhnä ja valkosipuli. Sekoita kädellä vaivaten joukkoon jugurtti. Älä sekoita liikaa. Valuta taikina pitkäksi pötköksi pellille. Leipä saa jäädä rosoiseksi. Kypsennä 200 asteessa puolisen tuntia kauniin ruskeaksi.
Kommentit